Skip to main content

André Kuipers had op 11 februari in Noordwijk de eer om de eerste Nederlandse Ruimtevaart Erepenning in ontvangst te nemen uit handen van de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser.

De Nederlandse Ruimtevaart Erepenning is de hoogste ruimtevaartonderscheiding in ons land. Het initiatief voor dit eerbetoon kwam van de gemeente Noordwijk en het Da Vinci Comité. Dit is een stichting die organisaties ondersteunt bij het realiseren van lucht- en ruimtevaartdoelstellingen. Visser: “De blik van bovenaf die André zo goed kent, wil Defensie gebruiken voor onze veiligheid. Om te beschermen wat ons dierbaar is.”

Visser vermeldde in haar toespraak dat de loopbaan van Kuipers aantoont dat Defensie je ver kan brengen en een springplank kan zijn. Ze vindt dat belangrijk om uit te dragen, want de militaire organisatie groeit en vernieuwt en heeft veel nieuwe mensen nodig. De bewindsvrouw trekt een parallel met het enorme team van technici, ingenieurs en andere specialisten dat nodig is om 1 André Kuipers in de ruimte te brengen. “Dat soort mensen hebben wij ook steeds meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan de roll-out van het nieuwe gevechtsvliegtuig de F-35.”