Nieuws 2016

Het jaar 2016 was wederom een afwisselend jaar in de agenda van André. Hij werd in de gelegenheid gesteld om aandacht te geven aan het ambassadeurschap van zijn eigen goede doelen, waaraan zijn toegevoegd het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds en JustDiggIt. André zet zich in om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de planeet en hoopt mensen te inspireren voor wetenschap en techniek. Wetenschappelijke kennis is noodzakelijk om technologische oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken. Deze kennis wordt deels verschaft door satellietmonitoring, welke door organisaties als het Rode Kruis wordt gebruikt om rampen te voorkomen en door JustDiggIt om verwoestijning in kaart te brengen vanuit de ruimte.

EEN GREEP UIT 2016:

ARTIS PLANETARIUM

Op 17 januari geeft André een lezing over zijn ‘blik op de aarde’ op een voor hem bijzondere plek: het Planetarium van Artis, waar hij als Amsterdamse student al vaak kwam om zich te vergapen aan de geprojecteerde sterrenhemel.

COLLEGETOUR TECHNIEKPACT

Op 22 januari vindt de eerste Techniekpact collegetour van 2016 plaats in universiteitsstad Leiden. Vanuit het Techniekpact verzorgt André samen met wetenschapsjournalist Sander Koenen regionaal collegetours voor basisscholieren (groep 7) en leerkrachten om hen enthousiast te maken voor zijn wereld, de wereld van ruimtevaart, wetenschap en techniek.
http://www.techniekpact.nl/ambassadeur/andre-kuipers

COLLEGETOUR TECHNIEKPACT

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Op 3 februari geeft André op verzoek van de Amerikaanse ambassade een lezing voor middelbare scholieren van de Amerikaanse School in Den Haag. In de wereld van de bemande ruimtevaart speelt internationale samenwerking een cruciale rol, iets wat André graag uitdraagt.

VERENIGDE NATIES

Op 12 februari spreekt André voor een hoge delegatie van permanente vertegenwoordigers van de Verenigde Naties uit New York over de kwetsbaarheid van de planeet en energie in de toekomst.

MISSION X: TRAIN LIKE AN ASTRONAUT

Op 11 maart geeft André in Nemo Science Center Amsterdam het startschot van Mission X: Train like an astronaut 2016. ‘Mission X: Train like an astronaut’ is een internationaal educatief programma dat zich richt op gezonde voeding en beweging voor leerlingen van 8 – 12 jaar. Zij worden uitgenodigd om zes weken lang te trainen als een astronaut.
http://trainlikeanastronaut.org

MISSION X: TRAIN LIKE AN ASTRONAUT

JUNIOR FELLOWSHIP

Op 18 maart is André als jurylid betrokken bij de feestelijke prijsuitreiking van de Junior Fellowship van het Rijksmuseum en de NTR voor het beste profielwerkstuk voor VWO-eindexamenkandidaten. De prijs is bedoeld voor leerlingen met een grote wetenschappelijke interesse. De tien beste inzenders krijgen een vijfdaagse masterclass in het Rijksmuseum.
Er wordt uitdrukkelijk niet alleen gedacht aan cultuur-historische onderwerpen, maar de onderwerpen mogen juist ook technisch van aard zijn. Ook die onderwerpen spelen immers een grote rol in het museum. Het Rijksmuseum en de NTR willen daarom leerlingen met een technisch pakket extra stimuleren om ook mee te doen. Door de aanwezigheid van André Kuipers wil het Rijksmuseum en omroep NTR dit graag benadrukken.

NATUURWIJS

Op 30 maart bezoekt André ‘De Achtsprong’ in Amsterdam Zuid-Oost, een basisschool die meedoet met het NatuurWijs-project van de Stichting NatuurWijs waarvan André ambassadeur is. Samen met de Amsterdamse wethouder voor onderwijs geeft hij de aftrap van het lesprogramma op deze school. André vertelt alle leerlingen over het belang van contact met natuur en hoe fijn het is dat de leerkrachten aandacht voor natuur hebben en naar buiten willen met de kinderen. Alle 11 klassen gaan tegelijk naar buiten en maken er een Themaweek van; 'winterklaar maken van dieren, planten en bomen'.
www.natuurwijs.nl

ENERGIEDIALOOG

Op 7 april vindt op de RDM Campus in Rotterdam de opening plaats van de Nationale Energiedialoog door minister Henk Kamp en Energiedialoog-ambassadeur André Kuipers via een gesprek over vragen die in de dialoog over de energietoekomst van Nederland centraal staan. De dialoog loopt van 7 april tot 1 juli 2016.
www.energiedialoog.nl

ENERGIEDIALOOG

EUROPEAN GEOSCIENCES WENEN

Op 20 april spreekt André namens de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA in Wenen voor de vergadering van de European Geosciences Union over ruimtereizen. Hij hoopt hiermee een groot aantal docenten van middelbare scholen uit verschillende Europese landen te inspireren, zodat zij op hun beurt kennis over ons universum en ruimtereizen kunnen overdragen aan hun leerlingen.

KENNISCAFE DE BALIE

Op 26 april is André hoofdgast van de Balie in de programmareeks 'Wat maakt ons mens' over de vraag wat de zoektocht naar het onbekende zegt over ons als mens.

WNF: LANDSCHAP EN VERBEELDING

Op 25 mei verzorgt André als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds in Pakhuis de Zwijger een lezing rond het thema ‘landschap & verbeelding vanuit een ruimtelijk perspectief’, gevolgd door een gesprek en interactie met de zaal. Landschapsarchitecten, filosofen, auteurs, musici, een breed scala aan sprekers komt aan bod om via een debat het wat platgetreden debat over natuur en landschap te verlevendigen en te verdiepen.

EUROPEAN SPACE SOLUTIONS DEN HAAG

Op 26 mei opent André in een tent op het Haagse Plein de Europese Space Expo waar hij met Sander Koenen een mini-collegetour verzorgt voor schoolkinderen. Centraal staat de vraag waarom het zo belangrijk is voor schoolkinderen om te leren over wetenschap en techniek. Dit in het kader van de vierde editie van de European Space Solutions conferentie in het World Forum Convention Center in Den Haag waar van 30 mei t/m 3 juni 125 sprekers de bijna 2.000 bezoekers informeren over ruimtevaart en de oplossingen die dit biedt voor hedendaagse problematiek.

GROTE HOOGVLIEGERSDAG

Op 4 juni vindt de Grote Hoogvliegersdag plaats op vliegveld Lelystad. Ernstig zieke kinderen vergeten voor een dag dat zij ziek zijn; ze mogen zich die dag piloot noemen. Dit jaar is gekozen voor het thema ’vintage’ inclusief een show met oude vliegtuigen uit de veertiger en vijftiger jaren, er is een jaren 40-50 dorp opgebouwd inclusief een oude legertank en jeeps. www.stichtinghoogvliegers.nl

GROTE HOOGVLIEGERSDAG

RODE KRUIS RALLY

Op 3 september is André deelnemer aan de 17de editie van de Nationale Rode Kruis Rally. De opbrengst gaat naar de projecten van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, waarvan André ambassadeur is. Op de website ´Voorkom de Ramp´, laat het Rode Kruis verschillende projecten zien waarmee mensen in kwetsbare gebieden beter voorbereid kunnen worden op (natuur)rampen. André vraagt bijvoorbeeld aandacht voor een gebied in het zuiden van Malawi, dat zeer regelmatig getroffen wordt door overstromingen. Met ‘zijn´ project wil André samen met de Universiteit van Twente in kaart brengen welke gemeenschappen vooral kwetsbaar zijn voor deze overstromingen zodat zij beter voorbereid kunnen worden. www.rodekruis.nl

RODE KRUIS RALLY

ONTHULLING SOJOEZ SPACE EXPO NOORDWIJK

Op 19 september onthullen minister Henk Kamp en André, in aanwezigheid van André’s Russische commandant Oleg Kononenko, de originele Sojoez-capsule waarmee André en Oleg in 2011/2012 naar het internationale ruimtestation ISS vlogen. Vanaf deze datum is de capsule te zien bij Space Expo in Noordwijk.
Onder het toeziend oog van talloze geïnteresseerden en de pers werd de Sojoez-capsule met een druk op een grote ronde knop onthuld. "Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding", sprak minister Kamp tijdens de onthulling. "Het is een voorbeeld van hoe we door innovatie en doorzettingsvermogen grenzen kunnen verleggen."
www.space-expo.nl

ONTHULLING SOJOEZ SPACE EXPO NOORDWIJK

ESTEC OPEN DAG TIJDENS WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Op 2 oktober krijgen bezoekers van de ESTEC Open Dag de kans om in hun eigen tempo het technologische hart van de Europese ruimtevaart te verkennen. Tevens kunnen ze ESA-astronauten ontmoeten (onder wie André), wetenschappers en missie-ontwerpers uithoren over hun werk en speciale tentoonstellingen én spullen die naar de ruimte gevlogen zijn bekijken. De open dag vindt een paar dagen plaats nadat ESA’s kometenjager Rosetta – ontworpen en getest bij ESTEC – zijn missie beëindigt.
Tegelijkertijd komt ESA’s ExoMars steeds dichter bij Mars. Op 19 oktober bereikt de sonde een baan om onze buurplaneet. De meereizende lander Schiaparelli zal tegelijkertijd als eerste Europese toestel ooit voet zetten op Mars, midden in het stofseizoen van de rode planeet.

ESTEC OPEN DAG TIJDENS WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

De Europese satelliet Sentinel-5P wordt rond diezelfde tijd klaargestoomd voor lancering. Sentinel-5P is de meest recente kunstmaan in het Europese Copernicus-programma.
Binnen dat programma gaan satellieten de aarde vanuit de ruimte observeren. De belangrijkste sensor van Sentinel-5P gaat de veranderende staat van de aardse atmosfeer tot in detail in kaart brengen. Dit geavanceerde instrument, Tropomi, is met hulp van de Nederlandse overheid ontwikkeld en kan spoorgassen en vervuiling observeren.
Het thema van ESTEC Open Day is dit jaar ‘levensadem’ (Breath of Life). Het thema is gekoppeld aan de missies van Sentinel-5P en ExoMars. Zo zal die laatste in de dunne Mars-atmosfeer zoeken naar methaan en andere bijzondere gassen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van microben en ander ‘leven’, zoals ondergrondse vulkanen die kunnen duiden op geologische activiteit. Tegelijkertijd staat Sentinel-5P op de het punt een nieuw beeld te schetsen van de dunne laag atmosfeer op de planeet die we ons thuis noemen.
In 2017 vindt de Open Dag plaats op 8 oktober. André zal de hele dag aanwezig zijn. Thema is ‘de ruimte naar de aarde brengen’.

ESTEC OPEN DAG TIJDENS WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

KINDERFEEST ESTEC

Op 12 november krijgen 700 kinderen van het personeel en medewerkers van ESTEC bezoek van André op hun jaarlijkse kinderfeest. Het feest staat in het teken van alles wat met ruimtevaart te maken heeft.

KINDERFEEST ESTEC

Officiële website André Kuipers Stichting - realisatie: Drimwerk